tirsdag, januar 13, 2004

Digitale media og nettverkstenkning

Med nettverkstenkning menes ikke spørsmålet om hvordan det fysiske nettverket bygges opp. Det vi skal se på og jobbe med er hvordan ideer, tanker, debatter, innovasjoner og aktiviteter i tilknytning til nettet skaper nettverk som ikke kunne eksistere uten datamaskinen. Vi skal bruke Blogger til dette, blant annet fordi Blogger er både en teknologi, et firma og en ideologi som står i sentrum for svært mange digitalsosiale nettverk.

Et eksempel på slike nettverk er de ulike nettdagbøkene, og hvordan de blir brukt. Ved første øyekast ser en nettdagbok eller en weblogg ut som om noen har åpnet skrivebordskuffen sin ved et feilgrep, og privatlivet har falt ut. I enkelte tilfelle er det helt korrekt. Men andre bruker bloggene for å bygge opp og vedlikeholde sosiale og faglige nettverk som ellers ville vært umulige, eller for å diskutere og bringe fram i lyset debatter og problemstillinger som ellers aldri ville blitt synlige.

Andre digitale nettverk oppstår gjennom chatterom, spill, epostlister og nyhetsgrupper. Disse er ofte kombinert med nettsider eller oppstår rundt spesielle interessegrupper

Datateknologien er både langsom og rask, både umiddelbar og forsinket – som en kombinasjon av tv og aviser. Dette er den store fordelen for individet som kommuniserer med mange: det er mulig å ha flere oppgaver på samme tid.