torsdag, januar 15, 2004

Gørr og uønsket oppførsel
Det er vanskelig å finne noe som er uønsket oppførsel i en spillverden, hvor det meste er tillatt, men kanskje ikke fullt så vanskelig å finne eksempler på det i pratekanalen som omgir spillene. I gør skrev Mar om eksempler på oppførsel vi absolutt ikke ønsker i nærheten av barn og unge, på kanaler som vanligvis brukes til å diskutere dataspill.

Et viktig skille for rollespillere er IC og OOC - In Character og Out Of Character. En slik pratekanal er OOC, og ofte brukt til å prate om ting som ikke har med spillet å gjøre. For mange er den bare i veien, og de slår den av mens de spiller for å konsentrere seg om andre kanaler. Jeg vet ikke om denne kanalen som Mar bruker er en som bare er et chat-rom, eller om det er en kanal inne i spillet, hvor folk oppsøker spillet for å komme med sine mer elelr mindre uønskede tilbud. En kanal inne i spillet er lett å slå av eller fjerne helt, hvis den blir dominert av slikt, mens en ekstern chatkanal er som et hvilket som helst offentlig rom.

Og også i kjøttvirkeligheten er det gjerne slik at idioter med slibrige tilbud samles der hvor det finnes ungdommer. I min egen ungdom i Ålesund var det enkelte populære gatekjøkken hvor vi måtte regne med at det hang noen halvgamle gubber. Det største problemer er kanskje at det var veldig lett å se at de var halvgamle gubber når vi møtte dem ansikt til ansikt... og litt vanskeligere å gjenkjenne dem når de hermer etter ungdommens skrivemåte.